teisipäev, 24. juuni 2014

Kuklaste kuningriik - Padakõrve

Vaba neljapäevaku viimase päeva veetsime Padakõrve maastikukaitseala samanimelisel matkarajal. Kaitseala on loodud mõhnastike kaitseks ning ma arvan, et ei liialda, kui väidan, et siin võib kohtuda miljardite kuklastega. Neid ma küll ei pildistanud. Pildistasin hoopis liblikaid, sest ELFil on parasjagu käimas liblika teema-aasta ja mina olen ka natuke nagu lepidopteroloog (onju raske sõna?) selle aasta jooksul. 


Igatahes, kuklased on ka ühed väga põnevad tegelased. Padakõrve kaitsealale ja 3,6-kilomeetrise matkaraja äärde on nad rajanud terve kuningriigi. Kui meie mõtleme, et sipelgapesa on mingi suvaline oksahunnik, siis teate, nii ei ole mitte! Iga okka asukoht on täpselt paika pandud ning ka pesad moodustavad sotsiaalselt toimiva struktuuriüksuse. Nad jaotavad omavahel metsas leiduvat toitu ning kaitsevad ühiselt oma territooriumi. Tugevamad aitavad jalule nõrgemaid pesakondi. 


Pildil haavalumik

Muuhulgas on kuklased karjakasvatajad - nende pudulojusteks on lehetäid, kelle piimaga kuklased oma tittesid toidavad. 

Huvitav on teada ka seda, et sipelgaema võib elada isegi kuni 30 aastat! Uskumatult palju ühe pisikese putuka kohta? Isased peavad aga leppima kuni 2-nädalase elueaga. 


Siin pildil saab näha kahte kuklaste pesa. Nende kõrgus on umbes 60-70 cm. Mõni on veelgi kõrgem. 

Padakõrve matkarada on natuke ebatavaline - nimelt, kulgeb see tegelikult mööda kruusateed ning kahjuks ei ole ta ringikujuline, mis mulle veidi rohkem meeldiks. Aga selle-eest on mõnus kõndida kahel pool hiiglasuurt ürgmetsa ja jälgida sipelgate ning liblikate siblimist ning kuulata linnulaulu. 

100% kindel ma ei ole, aga metsa alla põigates nägin vist karumõmmi ekskremente... 


Kui juba siiakanti satute, siis tasub kindlasti teha peatus ka pisi-pisikese Välgi kiriku ning kalmistu juures. Samuti tasub heita pilk hiiemäele. No ja meie käime muidugi ka Mustametsast läbi. Eriti siis, kui Kukats on teisest maailma otsast kodus käimas! :) 


Pühade matkamaratoni käigus tegeleme ka korilusega ning kukeseenesaagi üle just kurta ei saa. Nendest saab teha nii mõndagi maitsvat, muuhulgas soovitan proovida kukeseenesuppi