esmaspäev, 19. mai 2014

Meelde tuleb jätta see, et meelde tuleb jätta vaid oluline



Taaskordne fantastiline nädalavahetus möödus minu jaoks üsna avastamata maal - Läänemaal. Sedapuhku Haeskas Tuulingu puhkemajas. Käisin kuulamas Andrus Lehtmetsa elupäästva esmaabi koolitust. 


No alguses ma mõtlesin, et kui on inimesel 5 esmaabitunnistust kapisahtlis olemas, siis nagu ei olekski vaja minna kogu seda värki ju uuesti kuulama ja veel nii kohutavalt kaugele? Tundub loogiline? Aga vat-vat! 


Pärast õpetaja esimesi lausejuppe sain aru, et põhimõtteliselt olen omale aastaid pähe tagunud suhteliselt mõttetuid numbreid ja reaalolukorras eluseeski mitterakendatavaid esmaabivõtteid. 


Tänu taevale, et mul pole siiamaani pole avanenud võimalust nende võtete reaalseks kasutamiseks. Mõelge nüüd ise, kui teile satub teele üks lahtine luumurd ja teie hakkate seda kahelt poolt sidemega fikseerima. Luumurru omanik murrab oma terve jäseme arvatavasti teile pasunasse andmisega. Kellel on olnud lahtine luumurd, see kindlasti teab, et no ei lase ikka igaühte mingite sidemerullidega ja ilma valuvaigistita oma luid näperdama. 


Andrus Lehtmets, kes on muideks vägagi tunnustatud esmaabiõpetaja, keskendub ennekõike sellele, et iga inimene väärib abi ja seda, et tegutsemine on alati õigem kui mittetegutsemine. 


Kõndides mööda pargipingil magavast mehest, ei ole meie need, kes tulevad ütlema, et see mees seal on joodik. 


Alkoholijoobe ja ajutrauma sümptomid on täpselt ühesugused. 


Seega, abi tuleb alati ja igal juhul anda, samuti lisajõude kutsuda (112)!


Sest et järgmisel päeval võid olla sa ise seesama "kodutu joodik"


Kuidas? See on imelihtne - komistad, lööd pea ära, kaotad teadvuse. Hingamisteed kinni, oksendad ennast täis, tõenäoliselt teed ennast  ka altosast nii eest kui tagant täis, sest aju ei kontrolli lihaseid - meie kõnnime mööda ja vaatame - ahh, joodik! Küll jumal kaitseb ja viin soojendab. 


Nii lihtne see ongi ja uskumatult kerge on saada "asotsiaaliks". Hoidku taevas veel selle eest, et niisugune aps ei juhtu olukorras, kus poest kilekotikesega kodu poole kõnnid. Sest ometigi on ju kilekott üks asotsiaali tunnus. Nagu kahjuks enamus arvab, kui näeb maaslamavat inimest, kilekott kõrval. 


Niiet igal juhul - kui sina näed inimest, kes sinu arvates ainult magab bussijaamas, taarapunkti juures või kus iganes, siis ole hea ja helista 112. 


97% juhtudest ongi "püsikliendid", aga sinu tegutsemine võib päästa kellegi elu või jätta kellelegi alles kallis inimene. 


Ning sina saad öösel rahulikult magada ja ei pea mõtlema, et oleks ikka pidanud tegutsema... 


P.S. Koolitusel käisin seepärast, et minust on nüüd saanud Eestimaa Looduse Fondi vabatahtlik talgujuht 


ootan teid kõiki talgutele! :) 

Ohh, ja ma nägin elus esimest korda merikotkast. Ei, lausa kahte!