esmaspäev, 13. oktoober 2014

Visuaalid Haeska ümbrusest


Haeska puisniit - tõsine paradiis. Igas mõttes. Siinne liigirikkus ajab väiksemagi loodusesõbra sõna otseses mõttes peast segi. Uudistamist jagub ja jagub ja jagub. Kohtasin vist 12-15 täitsa uut liiki - kändudel, puuokstel ja tüvedel, maas, õhus, vees. 


Üks harikuline


Hundipiim. Limak. Kunagi loeti neid seenteks, kuid uue taksonoomia järgi kuuluvad limakud omaette riiki. Limakud on organismid, mis ei ole ei taimed, loomad ega seened. Tegemist on ainurakse organismiga. Vanasti suhtuti hundipiima umbusuga ning mõnel pool isegi arvati, et ta levitab haigusi. Tänapäeval on aga hundipiima roosast pastast avastatud ained, mis aitavad rakkude vananemist vältida. 


Veel tuvastamata, aga äge samblavaip. 


Mütsikufamiil.


Üks täiesti uskumatu välimusega seen - Ascocoryne sarcoides. Maakeeli me tema poole kahjuks  pöörduda ei saa, kuna keegi pole vaevunud talle nime panema! Makroobjektiiv on seent veidi suurendanud, tegelikud mõõtmed: 15mm laiust ja ca 7mm kõrgust. Muide, inglise keeles on seenel nimi olemas: Purple Jelliydisc. 


Mütsikuga väga sarnane, kuid umbes tuhat korda suurem. 


Udumasina abiga tehtud pilt :) 


Lihtsalt üks maaliline Haeska puisniidu vaade. 


Taas üks tuvastamatu liik 1146 taksoni seast. Kes teab, ütleb mulle ka! 


Üks udune Kasari luhaniidu vaade Rannajõe vaatetornist. Muide, rannaniidu vaatetorni viib kaldtee, niiet sobib kasutamiseks ka ratastooliga loodusehuvilisele.


Veel udust vaadet. 


Pühapäeva hommiku Matsalu lahel võib kokku võtta järgmiste sõnapaaridega: lammas laiul, paat mudas, kummik märg, kõrge pilliroog, kõva tuul, nalja palju, lammas laiul. 


Pühapäeva õhtupoolikut  jäävad meenutama Kiideva-Puise matkaraja kaunid vaated. See rada sobib suurepäraselt ka jalgrattaga läbimiseks ning üldjuhul on rada kuiv. 


Haeska puisniidu talgule saad sina ka tulla, muide :) 
www.talgud.ee